(VIDEO)Džaferović o presudi Karadžiću: Pravda je djelimična jer nisu uvaženi dokazi da je, osim u Srebrenici, genocid počinjen i u sedam drugih gradova - 24h-info

(VIDEO)Džaferović o presudi Karadžiću: Pravda je djelimična jer nisu uvaženi dokazi da je, osim u Srebrenici, genocid počinjen i u sedam drugih gradova

Presudu zločincu Radovanu Karadžiću ne doživljavam kao presudu narodu već kao presudu projektu kreiranom u Beogradu, a koji su u Bosni Hercegovini provodili Karadžić i Ratko Madić

Ratnog zločinca Radovana Karadžića danas je stigla zaslužena kazna. Jedan od arhitekata i predvodnika poduhvata koji je rezultirao genocidom i zločinima protiv čovječnosti pravnosnažno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Time, sve žrtve njegovih zločina i svi mi koji smo trpili teror možemo biti zadovoljni, poručio je danas član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Napomenuo je da se pravda čekala dvije i po decenije.

– Pravda je djelimična, jer Žalbeno vijeće nije uvažilo dokaze da je osim u Srebrenici počinjen genocid u sedam drugih gradova. Nedostatak dokaza ne umanjuje odgovornost nalogodavaca niti izvršioca, kazao je, te konstatovao kako je kompletno političko ratno rukovodstvo Republike Srpske, današnjom presudom zločincu Radovanu Karadžiću, osuđeno za udrženi zločinački poduhvat.

– Presudu zločincu Radovanu Karadžiću ne doživljavam kao presudu narodu već kao presudu projektu kreiranom u Beogradu, a koji su u Bosni Hercegovini provodili Karadžić i Ratko Madić, istakao je Džaferović.

Naveo je kako je doživotna kazna zatvora jasna poruka svima koji u primislima imaju ideju da dijele Bosnu i Hercegovinu.

– Potrebno je svima suočavanje sa činjenicama. Povjerenje se ne može graditi na slavljenju zločinaca, već na odricanju od politike koja je proizvela zločine. Samo na temelju takvog odnosa možemo graditi povjerenje i zajedničku budućnost, naglasio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

OSLOBOĐENJE PORTAL
Podijeli ovo s prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
Don`t copy text!