PRIŠTINA SPREMA UPAD SPECIJALACA NA SEVER KOSOVA: Albanci planiraju da zauzmu Trepču! - 24h-info

PRIŠTINA SPREMA UPAD SPECIJALACA NA SEVER KOSOVA: Albanci planiraju da zauzmu Trepču!

HOĆE DA SE INFILTRIRAJU U VEĆINSKI SRPSKI DEO

POLITIKA

BEOGRAD – Kosovske vlasti planiraju da upadom specijalnih jedinica kosovske policije preuzmu postrojenja “Trepče” na severu KiM i tako se praktično infiltriraju u većinski srpski deo.

 

Blic piše, pozivajući se na diplomatske krugove, u Prištini navodi da Kfor raspolaže saznanjima o pripremama i da ne isključuje mogućnost da se kosovske institucije upuste u ovakvu akciju.

Sagovornik lista navodi da je sprovođenje akcije, kao i da li će do nje uopšte doći, povezano i direktno zavisi od unutarpolitičkih dešavanja u Prištini, ali i odluka i širih političkih dešavanja oko Kosova.

 

“Međutim, osnov i namera za operaciju postoje”, kaže izvor lista.

 

Ranije usvojen zakon o “Trepči” i izglasani Statut u parlamentu, kosovskim institucijama je argument da “Trepču” smatraju svojom i kompanijom zasnovanom na kosovskim zakonima, “koja im kao takva i pripada”.

 

FOTO: ALEKSANDAR JOVANOVIĆ

Za ovakvo sagledavanje stvari, ali i moguću akciju vođama kosovskih Albanaca je uporište prošlonedeljna odluka (8. Mart) o upisu Trepče u Kosovsku agenciji za registraciju imovine kao akcinarskog društva.

 

Trepča je ovom registracijom upisana kao 100 odsto u vlasništvu Kosova. Privremene prištinske institucije vlasnik su 80 odsto kapitala, dok je radnicima pripalo preostalih 20 odsto.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Blic)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Podijeli ovo s prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
Don`t copy text!