'Bit ću predsjednik svim građanima BiH' - 24h-info

‘Bit ću predsjednik svim građanima BiH’

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, nakon inauguracije danas u Sarajevu, poručio je da će u vrhu njegovih prioriteta biti insistiranje i rad na vladavini prava, afirmaciji ustavnosti, zakonitosti i pravde.

“Povjerena mi je velika čast, ali i velika obaveza da ponovo zastupam interese građana BiH. Bit ću predsjednik svim građanima, afirmirati sve vrijednosti demokratskog društva i civilizacijske tekovine”, rekao je Komšić.

Zahvalio se članovima Predsjedništva BiH u prošlom sazivu na radu u protekle četiri godine.

“U vrhu mojih prioriteta bit će insistiranje i rad na vladavini prava, afirmaciji ustavnosti, zakonitosti  i pravde. Afirmacija demokratskih i civilizacijskih tekovina. Bez borbe protiv svakog oblika diskriminacije nema nam ni slobode”, rekao je Komšić.

Građani BiH trebaju znati, istakao je, da će kao član Predsjedništva biti pobornik svake vrste ravnopravnosti.

“Samo zajedno možemo ovu našu zemlju uvesti u neko sretnije i bolje vrijeme i bolje okruženje. Da bismo u tome uspjeli, prvo moramo biti odgovorni, odgovorni prema državi kao zajednici i prema ljudima koji ovdje žive”, rekao je Komšić.

Država BiH u bliskoj prošlosti snagom svojih građana nadjačala je sve one negativne okolnosti u kojima se našla.

“Mi danas moramo da gledamo u budućnost, jer prošlost nam je takva kakva je, ali naša budućnost ne smije biti nesigurna. Budućnost BiH jeste članstvo u NATO savezu i EU. To su ujedno i garanti sigurnosti, prosperiteta naše države i njenih građana”, poručio je Komšić.

NATO put BiH je tamo, podsjetio je, gdje je bio i kada je posljednji put bio član Predsjedništva BiH.

“Sada je došlo vrijeme da to promijenimo i ja to neću propustiti. BiH u sljedeće četiri godine bi trebala prestati biti objektom te postati subjektom međunarodnih i regionalnih odnosa. U tom smislu, spreman sam uložiti dodatni napor u ostvarenju bolje i veće saradnje sa Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Slovenijom”, rekao je Komšić.

Dodao je i da je prioritet jačanje “naše ekonomske pozicije, novi pristup diplomatiji i vanjskoj politici i borba protiv stranih utjecaja”.

Izvor: bhstring.net

Podijeli ovo s prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
Don`t copy text!