REŠENJE ZA KOSOVO: Tramp, Putin i Si sedaju za pregovarački sto! SB UN donosi novu Rezoluciju 1244?! - 24h-info

REŠENJE ZA KOSOVO: Tramp, Putin i Si sedaju za pregovarački sto! SB UN donosi novu Rezoluciju 1244?!

SILE UKRŠTAJU KOPLJA NA KOSOVSKOM ČVORU

Diplomatija Uključivanjem Rusije i Kine jačaju šanse Beograda da se izbori za svoje interese na KiM pošto više ne bi bio „sam protiv svih“ za pregovaračkim stolom, ocenjuju sagovornici Kurira

Sjedinjene Američke Države mogle bi da preuzmu ključnu ulogu u rešavanju kosovskog pitanja, na šta ukazuju pisma koja je američki predsednik Donald Tramp poslao predsednicima Srbije Aleksandru Vučiću i Kosova Hašimu Tačiju.

 

Intenzivnije angažovanje Vašingtona podrazumeva uključivanje Rusije i Kine, s Vladimirom Putinom i Si Đinpingom na čelu, što je ideja Beograda jer su ove dve države tradicionalno nama naklonjene, ocenjuju sagovornici Kurira.

 

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić kaže za Kurir da će ako SAD uđu u pregovore, Srbija tražiti da se u njih uključe Rusija i Kina.

 

– Ako Vašington bude na strani Prištine, Moskva i Peking će biti na strani međunarodnog prava, što nama odgovara – kaže Dačić za Kurir.

 

FOTO: BETA

 

Jačaju pozicije

 

Prema takvom scenariju jačaju pozicije Beograda u postizanju kompromisa. Ulazak Moskve i Pekinga u taj proces, ukazuju naši sagovornici, otvara mogućnost da kosovska priča završi i na zasedanju SB UN, gde bi mogla biti usvojena neka nova, odnosno promenjena Rezolucija 1244.

 

Bivši šef diplomatije i ambasador u UN Vladislav Jovanović smatra da bi SAD volele da svojim autoritetom ubrzaju proces dogovaranja i zatvore probleme na Balkanu.

 

– Ne kriju da im se žuri da se kosovsko pitanje reši, što Srbiji odgovara jer će morati da bude prihvaćeno i prisustvo drugih aktera zainteresovanih za situaciju na Balkanu. Rusija, Kina, Turska takođe se moraju pitati. To bi mogao biti novi tip dijaloga, ličiti na neku vrstu međunarodne konferencije. U tom slučaju pojačani su izgledi Srbije da bolje prođe u borbi za svoje interese pošto više ne bi bila sama. Dosad je protiv sebe imala EU, Albance i SAD, a sad bi se čuli i glasovi onih kojima ne odgovara dalje slabljenje Srbije i zainteresovani su za stvarni sporazum, a ne nametnuto rešenje sa Zapada.

 

Nestrpljive SAD

 

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da će pregovori biti ubrzani jer „SAD neće biti strpljive kao Brisel“.

 

– Uključivanje Rusije i Kine u taj proces znači otvaranje mogućnosti da se proces završi na SB UN, gde bi mogla biti usvojena neka nova, odnosno promenjena Rezolucija 1244 – kaže Janjić i podseća da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nedavno izjavio da probleme na Balkanu rešavaju s prijateljima sa Zapada.

 

EU ne bi mogla da bude uklonjena iz tog procesa jer je, kako objašnjava, dobila nadležnost prenošenjem diskusije o

Kosovu sa UN na EU, ali ne bi više imala primarnu ulogu.

 

– Vašington će biti moderator dok se EU bude bavila sobom jer 2019. imaju izbore. Zadržaće Brisel ulogu facilitatora, očekuje se da odrede nekog iz Nemačke. A Moskva će imati konsultativnu ulogu.

 

 

Maja Kocijančič

DIJALOG POD OKRILJEM EU

 

Portparolka EU Maja Kocijančič izjavila je da pismo Trampa upućeno Vučiću i Tačiju EU vidi kao znak podrške i ohrabrenja SAD dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU:

 

– Dijalog Beograda i Prištine vode predsednici Vučić i Tači uz posredovanje visoke predstavnice Federike Mogerini, a SAD su važan partner u tom procesu – kazala je ona.

 

Enver Hodžaj

RAZGOVARAĆE SE O 10-15 PITANJA

 

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj izjavio je da će od januara naredne godine do kasnog proleća diskusija između Beograda i Prištine ući u novu fazu, u koju će biti uključene SAD. On je kazao da će se tokom tog perioda razgovarati o 10 do 15 pitanja, prenosi prištinski Lajmi:

 

– Ono što se događalo do sada je bila diplomatija „korak po korak“, ali od sada idemo na postizanje sveobuhvatnog sporazuma.

 

Foto: Reuters, AP, Fonet, EPA

Kurir / Biljana Bojić

Podijeli ovo s prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
ŠOKANTNO priznanje Milana Stankovića Tukao sam se zbog Kije!

ŠOKANTNO priznanje Milana Stankovića Tukao sam se zbog Kije!

BLIC POLIGRAF Kija kockar : "POLA ČOVEK, POLA WC ŠOLJA"
Don`t copy text!