BRITANSKI ANALITIČAR: Sve što Dodik radi u Sarajevu ima svrhu! Evo zašto se on razlikuje od svih Srba koji su sedeli u Predsedništvu BiH! - 24h-info

BRITANSKI ANALITIČAR: Sve što Dodik radi u Sarajevu ima svrhu! Evo zašto se on razlikuje od svih Srba koji su sedeli u Predsedništvu BiH!

DOSLEDAN

Sve što Milorad Dodik kao srpski član Predsedništva BiH radi u Sarajevu ima svrhu, i on će iskoristiti priliku da proba da postigne ciljeve koje je davno sebi postavio, počevši od zatvaranja kancelarije visokog predstavnika i povratka izvornom Dejtonskom mirovnom sporazumu, smatra Timoti Les, direktor organizacije  za procene političkih rizika “Nova Evropa”.

Les ističe da je veoma značajno što je Dodik član Predsedništva BiH iz Republike Srpske jer je veoma drugačiji od ostalih Srba koji su sedeli u toj stolici.

FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE/N1

Timoti Les

 

On je napomenuo da je Dodik bio vrlo eksplicitan kada je reč o tome da neće služiti interesima BiH, već Republike Srpske, i da koristi simboliku da to dokaže.

 

“Činjenica da želi zastavu Republike Srpske u kabinetu, da je prvo položio zakletvu u Narodnoj skupštini Srpske, javno odbijanje pisma predsednika SAD Donalda Trampa u kom mu čestita nacionalni dan BiH – sve to ima svrhu. Njegovi birači su Srbi, a ne drugi građani BiH”, rekao je Les za RTS.

 

On smatra da će Dodik iskoristiti priliku da proba da postigne ciljeve koje je odavno stavio pred sebe, počevši od zatvaranja kancelarije visokog predstavnika i povratka izvornom Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995. godine, koji se razlikuje od onog iz 2006. godine, koji je došao poslije perioda aktivnog intervencionizma visokog predstavnika Pedija Ešdauna.

Povodom svojih ranijih izjava da očekuje da će u Republici Srpskoj biti održan referendum o nezavisnosti, Les je rekao da se, što se toga tiče, “Dodik sada povukao zato što je naišao na veliki otpor, i to od dva najveća saveznika, Srbije i Rusije”.

 

“Shvatio je da je prerano i previše rizično. Više puta je u prošlosti jasno stavio do znanja da nije avanturista i ne želi da ugrozi dobrobit Srba, čiji je predstavnik. Ali, čini mi se da shvata da je vreme na njegovoj strani. EU je u velikim problemima i nisam uveren da će preživeti sledeću recesiju”, kaže britanski analitičar.

 

Les, koji je bio šef biroa britanske Ambasade u Banjaluci, kaže i da je istina to što je Dodik svojevremeno rekao da su njegove ideje trezvene i da je verovatno nešto naučio živeći u BiH.

 

“Svoja mišljenja sam formirao na osnovu života tamo i mnogo sam naučio o tome šta motiviše Srbe u BiH. Pre svega, oni su izuzetno nezadovoljni situacijom u kojoj su. Duboko se protive načinu građenja nacija koje je nametnuo Zapad i, čini mi se, imaju strahove koji ih motivišu da požele da se odvoje od ostatka BiH”, navodi Les.

 

Kurir.rs/RTRS

Foto: Printscreen RTRS

Podijeli ovo s prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
ŠOKANTNO priznanje Milana Stankovića Tukao sam se zbog Kije!

ŠOKANTNO priznanje Milana Stankovića Tukao sam se zbog Kije!

BLIC POLIGRAF Kija kockar : "POLA ČOVEK, POLA WC ŠOLJA"
Don`t copy text!