Danas bi napunila 89 godina: Grejs Keli je bila simbol lepote i modna ikona, ali njen život bio je DALEKO OD BAJKE

SVI SU JOJ ZAVIDELI, ALI…

Ikona stila, muza Alfreda Hičkoka i princeza od Monaka samo su neki od pojmova koji se povezuju s legendarnom Grejs Keli. Međutim, njen život nije bio bajka.

Na današnji dan rođenda je diva Grejs Keli. Holivudska lepotica Grejs Keli, koja je postala princeza od Monaka, preminula je 14. septembra 1982. pošto je dan ranije usled posledica moždanog udara izletela sa puta dok je vozila. S njom je u automobilu i ćerka Stefani, tada sedamnaestogodišnjakinja, koja je preživela.

 

Otac se protivio njenom izboru da bude glumica

 

FOTO: PROFIMEDIA

Grejs Patriša Keli je rođena u Filadelfiji, 12. novembra 1929. godine. Uprkos neslaganju svog oca, Grejs je nakon srednje škole odlučila da sledi svoje snove i postane glumica. Upisala je Američku akademiju dramskih umetnosti u Njujorku, a usput je radila i kao model.

 

Debitovala je na Brodveju 1949. godine, a sledeća stepenica ka uspehu bila je televizija. U prvom filmu 1951. godine, „Četrnaest sati”, nije imala veliku ni zapaženu ulogu. Već sledećim filmom „Tačno u podne” stekla je popularnost.

U „Mogambu” iz 1953. glumila je uz Klarka Gejbla i Avu Gardner i zaradila je nominaciju za Zlatni globus za sporednu ulogu. Usledila je saradnja sa Alfredom Hičkokom u „Pozovi M radi ubistva” i „Prozoru u dvorište”. Za ulogu u „Provincijalki” osvojila je Oskara.

 

Ljubavni život dive

 

FOTO: PROFIMEDIA

Dok je snimala „Pozovi M radi ubistva” mediji su je povezivali sa 22 godine starijim kolegom Rejem Milandom, a šuškalo se da je kriva za razvod njegovog braka. Zamalo se udala za kasnijeg dizajnera prve dame Džeki Kenedi, Olega Kasinija, ali vezu je dokrajčilo neprihvatanje porodice Keli, koja nije mogla da se pomiri sa ćerkinim izborom razvedenog nekatolika, piše hrvatski 24sata.

Susret na crvenom tepihu

 

FOTO: PROFIMEDIA

Za vreme snimanja Hičkokovog filma „Držite lopova” na francuskoj rivijeri 1955. godine, Grejs se oduševila ovom zemljom. Na filmskom festivalu u Kanu upoznala je vladara Kneževine Monako Renijera III i već godinu dana kasnije par se verio.

 

Brak na korist svih

 

1 / 6 FOTO: PROFIMEDIA

 

Ipak, čini se da ova bajkovita ljubavna priča uopšte nije bila idilična i da je njihov „savršeni život” zapravo bio velika laž. Naime, Renije je morao što pre da se oženi i osigura naslednika kako Kneževina ne bi bila pripojena Francuskoj, a Grejs je tražila prikladnog muža prihvatljivog njenoj porodici. Sem toga, njena popularnost pomogla je da oživi zamrli turizam u kockarskoj državici, a kneževoj blagajni dobro je došao i njen miraz od dva miliona dolara.

 

Lekarski pregled pre venčanja

 

FOTO: PROFIMEDIA

Kako je pitanje potomstva bilo od posebne važnosti, Grejs je pre venčanja morala da obavi niz pregleda da se utvrdi da li je zdrava i sposobna da rađa. Pre udaje, morala je, prema ugovoru sa MGM, da snimi još jedan film „Visoko društvo” 1956. godine. Nakon toga se povukla jer ni njen suprug plave krvi, ni njegovi podanici, nisu želeli da njihova kneginja snima filmove.

Venčanje veka

 

FOTO: PROFIMEDIA

Venčanje je u medijima bilo prozvano venčanjem veka. Na civilnoj ceremoniji bilo je prisutno 700, na crkvenoj 600 zvanica, a Grejs je zablistala u haljini od 30 metara svile i tafta, 125 godina stare čipke i hiljade bisera.

 

Nesrećna princeza

 

FOTO: PROFIMEDIA

Život u palati nije je usrećio, a i suprug joj je navodno bio neveran. Grejs se posvetila humanitarnom radu i porodici, a svi pokušaji da obnovi filmsku karijeru su propadali. S Renijeom je imala troje dece: današnjeg kneza Alberta II, oženjenog zgodnom južnoafričkom plivačicom Šarlin Vitstok, i princeze Karolinu i Stefani.

( IZVOR: 24SATA.HR )
Podijeli ovo s prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
Don`t copy text!
Content Blocked

KLIKNITE ispod za vise INFO