UŽIVO PREDSEDNIK SRBIJE NA KOSOVU SE NARODU U BANJAMA OBRATIO TELEFONOM: Nisam u stanju da dođem, ali sam još manje u stanju da rizikujem vaše živote!

ALBANCI BLOKIRALI PUTEVE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviće danas posetu Kosovu i Metohiji obilaskom Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, lokacije za projekat naselja Sunčana dolina, a posetiće i Srbe u enklavi, u selu Banje, naselje Srbica, južno od Ibra.

 

Potom će se, u podne, obratiti Srbima sa Kosova i Metohije, na skupu u Kosovskoj Mitrovici, govorom u kojem će izneti okolnosti, realno stanje stvari, kapacitete i mogućnosti Srbije da se dođe do kompromisnog rešenja, kojim bi bili uvaženi i interesi Srba i Srbije na KiM.

 

 

OSTANITE UZ KURIROV BLOG

 

11.10 – “Šenlučili su, ispred Banje su se tri puta čuli pucnji, igrali su se tamo na barikadama. Neki vole da spremaju puške, ja neću pozivati naše ljude na puške, ali nikome nećemo dozvoliti da se puškama iživljavaju nad našim narodom”, rekao je Vučić nakon što je položio venac na mestu ubistva Olivera Ivanovića.

 

FOTO: FILIP PLAVČIĆ

 

11.05 – Vučić položio venac na mestu ubistva Olivera Ivanovića, zajedno sa suprugom pokojnog Olivera, Milenom Ivanović.

 

11.00 – Nisam u stanju da dođem, a još manje da rizikujem vaše živote, rekao je Vučić telefonom,

 

“Molimo da se držite, pomoći ćemo koliko možemo”, rekao je predsednik.

 

Tokom obraćanja na licima pojedinih meštana videle su se suze i tuga što nisu mogli da ugoste Vučića.

 

FOTO: PRINTSCREEN PINK TV

 

10.55 – Predsednik se obratio se meštanima sela Banje telefonskim putem.

 

Vučić je okupljenim građanima rekao da iako nije bio u stanju da dođe, ali da nije u stanju da rizikuje živote meštana.

 

10.50 – U Kosovskoj Mitrovici mirno, sve je spremno za dolazak predsednika.

 

10. 45 Predsednik Vučić će se navodno putem telefona obratiti građanima Banjana, preneo je RTS.

 

FOTO: PRINTSCREEN KLANKOSOVA

 

10. 42 – Oklopne Jedinice KFORA krenule ka predsedniku Srbije!

 

10.34 – Policija na Kosovu udaljava novinske ekipe koje se nalaze nedaleko od barikada ka mestu Banje, iz pravca Zubinog potoka, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta. Na toj lokaciji nalazi se nekoliko novinarskih ekipa.

 

Prema saznanjima Tanjuga, interverntne jedinice KPS spremaju se da krenu iz pravca Drena. Nedaleko od barikada nalaze se i meštani, a strahuje se da bi situacija mogla da se pogorša.

 

10.30 – Grupa Albanaca napravila je nedaleko kod sela Banje blokade, a niko od nadležnih ih nije ni sprečio u tome.

 

FOTO: PRINTSCREEN TV PINK

 

10.14 – Na putu Zubin Potok – Banje kosovska policija zaustavila predsednika Vučica i zabranila dalji put ka Banjama. U toku je rasprava Između policajaca i Vučića.

 

Obavestili su ga da su blokade na 2 km i da nije bezbedno da nastavi put.

 

FOTO: KURIR

 

9.49 – Predsednik Srbije se posle zabrane odlaska u Banje oglasio na Tviteru

Aleksandar Vučić se, posle odluke Vlade Kosova da mu se zbog bezbednosnog rizika zabrani da poseti selo Banjane, oglasio na Tviteru i poslao poruku:

 

– Neka ostane zabeleženo da smo mi želeli dogovor.

 

Александар Вучић

@avucic

Нека остане забележено да смо ми желели договор.
Ca политичким представницима Срба са КиМ. https://vucic.rs/Vesti/Najnovije/a14464-Vucic-o-pitanju-KiM-vucic.rs.html 

Питање Косова тешко и комлексно

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас политичким представницима Срба са КиМ да је питање Косова тешко и комлексно, да је зато такво и решење тог питања и поновио да је неопходно да се…

vucic.rs

 

09.48 – Kosovski premijer Ramuš Haradinaj saopštio je danas da odluka o zabrani posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića području Drenice stupa na snagu odmah i da je ispred svega sigurnost građana.

 

09.44 – Albanci su postavili kamione, žice i zapalili gume čal i na alternativnom putu ka Selu Banje i za sada nije sigurno da li će predsednik uspeti da dođe do lokacije.

 

09.35 – Kako se saznaje, blokiran je i alternativni put ka selu Banje!

 

09.10 – Prema poslednjim informacijama, poseta Vučića Banjama je navodno otkazana iz bezbednosnih razloga, a ovu odluku donela je Vlada u Prištini, ali je predednik ipak krenuo obilaznim putem do sela.

 

08.52 – Predsednik Srbije je povodom blokade rekao da zna tačno ko su organizatori i da će probati okolnim putem da dođe do sela Banje, ali se ne nada da će uspeti.

“Žao mi je ljudi iz metohije, zeleo sam da ih obiđem. Hteo sam da posetim Milana malog sa sajkačom koga ste videli prošli put u Lapljem selu, spremio sam za njega i prigodne poklone. Oprosti, Milane, ako ne uspem danas da dođem. Biće drugačijih okolnosti pa cu doći”, rekao je Vučić.

 

08.52 – Predsednik je rekao da je veoma srećan što će više od 300 porodica sa KiM dobiti krov nad glavom.

 

 

“Ovo naselje je na strateško važnom mestu i uloženo je gotovo 25 miliona evra, što je značajno ulaganje. Očekuje se da će sledeće godine krenuti prva useljenja i očekujem da će se i radovi ubrzati”, rekao je Vučić tokom posete naselju Sunčanoj dolini.

 

1 / 16 FOTO: FILIP PLAVČIĆ

 

08.35 – Predsednik Vučić stigao u naselje Sunčana dolina gde je razgovarao sa direktorom Slobodanom Mihajlovićem o projektu.

 

 

08.20 – Sledeći obilazak je naselje Sunčana dolina u malom Zvečanu, a direktor Sunčane doline Slobodan Mihajlović, kaže za Kurir da je reč o jedinstvenom projektu za čiju realizaciju je novac obezbedila Vlada Srbije preko Kancelarije za KiM.

 

FOTO: PRINTSCREEN

– Ovim ćemo na savremen način rešiti stambeno pitanje za otprilike 1.500 raseljenih. Izdradićemo 137 stambenih objekata, odnosno 350 stambenih jedinica, ali i ambulantu, obdanište, tržni centar… Dakle, stanovnicima ćemo rešiti i stambeno pitanje ali i njihovo zaposlenje. Naselje je oslonjeno na obližnji Zvečan, ali je ideja da po sadržaju bude i mali grad za sebe – objašnjava Mihajlović.

On očekuje da se za godinu dana usele prvi stanovnici. Vlada Srbije obezbedila je 14 miliona evra za kompletan zavrsetak naselja SD.

 

08.13 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se prisutnima koji su ga dočekali u ovolikom broju.

 

“Izgradićemo hirurški blok, obnovićemo sve zgrade ovde u okviru ovog centra i spremni smo da uložimo 10 miliona evra kako bi ova bolnica bila primer kako treba da izgleda moderna bolnica”, rekao je Vučić i zahvalio svima koju su čuvali ognjišta.

 

1 / 6 FOTO: KURIR

 

On je dodao da planira da se obnovi i bolnica u Gračanici, kako bi građani imali što bolje uslove za lečenje.

 

“Uvek je Srbija činila onoliko koliko može. Pre 4 godine mogao sam da dolazim bezbroj puta i da pomalo obnavljamo, a danas vam kažem da možemo da uložimo 10 miliona evra kako bismo obnovili bolnicu”, rekao je Vučić.

 

FOTO: KURIR

 

08.08 – Milan Ivanović, direktor Kliničkog- Bolničkog centra zahvalio se predsedniku što je došao da ih poseti i što nastavlja da se zalaže i podržava Srbe na Kosovu i Metohiji.

 

FOTO: KURIR

 

“Hvala vam predsedniče na ovoj donaciji, ovo će nama puno značiti. Znamo da je situacija na KiM posebno teško, ali je bitno da mi imamo podršku Vlade Srbije i predsednika, jer nam ona mnogo znači i bitna je kako bismo ostvarili naše zajedničke interese”, rekao je Ivanović.

 

 

FOTO: PRINTSCREEN PINK TV

 

07.51 – U Kliničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, koji je prva tačka današnje posete, čeka se Vučićev dolazak. Tom prilikom će se donirati pokretni inkubator, doboši za sterilizaciju, ultrazvuk, sanitetski materijal, dva vozila.

 

FOTO: KURIR

 

7.37 –  Nekoliko stotina Albanaca blokiralo je put Kosovska Mitrovica – Srbica zbog najave dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u selo Banje. U selu Trnava čuli se rafali, saznaje RTS.

 

FOTO: PRINTSCREEN RTS

 

Blokada je na nekoliko kilometara od Kosovske Mitrovice. Okupljeni nose transparente protiv posete Vučića Kosmetu.

 

Put je blokiran i sa nekoliko kamiona. Protest organizuju ratni veterani tzv. Oslobodilačke vojske Kosova. Selo Banja nalazi se u Srbici, koja je u potpunosti naseljena Albancima. U Banjama se nalazi oko 300 srpskih kuća.

 

 

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvog dana posete obišao je Zubin Potok, Gazivode, a potom i Ibarsko Postenje gde je obišao gazdinstvo porodice Kovačević. On je potom posetio poljoprivrednu školu u Lešku, a u Leposaviću učestvovao na Biznis forumu, a uveče je razgovarao sa političkim predstavnicima Srba na KiM u Zvečanu.

 

 

 

(Kurir.rs/Foto: Filip Plavčić)

Content Blocked

Da biste prikazali sadržaj, molimo vas da nam pomognete klikom ispod